Dark City [1998] Director’s Cut

Alex Proyas som bla har The Crow på sitt samvete har i Dark City skapat en otroligt vacker och mörk atmosfär som höjer den intressanta handlingen ytterligare ett snäpp.

Vi träffar John Murdoch som spelas av Rufus Sewell när han vaknar upp utan minne på ett hotell, efterlyst för en rad mystiska och ritualliknande mord på prostituerade. Han finner sig snart vara jagad av såväl ordningsmakten med inspektör Frank Bumstead som spelas av William Hurt i spetsen samt en grupp underliga män (The Strangers). Det visar sig att staden Murdoch lever i är ett enda stort experiment, iscensatt av en grupp utomjordingar som söker den mänskliga själen där dom raderar, ersätter och skapar nya minnen hos människor i sin jakt på deras själar.

Vidare in i denna dystopiska värld möter vi den förvirrade Dr.Daniel Schreber som spelas av Kiefer Sutherland som visar sig ha svar på en del av Murdoch’s frågor. Han lyckas få reda på sitt riktiga namn, att han har en fru vid namn Emma som spelas av Jennifer Connelly. I en stad där solen aldrig lyser, med The Strangers psykokinetiska krafter som ständigt ändrar stadens struktur i sitt själsökande uppdrag lyckas Murdoch spåra vissa minnen… Minnen om en liten stad som heter Shell Beach där han en gång växt upp.

The Strangers och en viss Mr.Hand som spelas av Richard O’Brien som styr Dark City med något dom kallar för ”tuning” låter sig injiceras med Murdoch’s förlorade minne och jakten för oss djupare in i Dark City’s hemligheter medan Shell Beach verkar mer och mer avlägset…

Dark City ses av många som en föregångare och stor inspirationskälla till The Matrix och det ligger nog en del sanning i det även om Matrix aldrig kommer i närheten av Dark City’s storhet.

”A world where the night never ends – Where man has no past – And humanity has no future”

Betyg: 4 offerlamm av 5 från eran skalpell i bloggkroppen Dr.Lecter


~ av deathmoths på 19 mars, 2010.

Lämna en kommentar